Utrecht wil spookstudenten tegengaan

 24/12/2019

De gemeente Utrecht opent de jacht op het forse aantal spookstudenten in de stad. Naar schatting staan minstens 2000 studenten niet ingeschreven bij de gemeente, terwijl zij wél wonen in de Domstad. Daarmee gaat 2,4 miljoen euro verloren, meldt De Telegraaf.

Exacte cijfers zijn lastig te berekenen, aldus Kences (kenniscentrum studentenhuisvesting). Zo’n 7 procent van de Utrechtse studenten die op papier thuiswonend zijn, blijken in werkelijkheid een kamer in de stad te hebben. De gemeente ontvangt per ingeschreven inwoner jaarlijks 1200 euro van de staat, waardoor het een flink geldbedrag misloopt.

Afgelopen zomer was het Student & Starter dat aan de bel trok. De partij waarschuwde spookstudenten voor een boete van €325 die zij riskeren als ze zich niet inschrijven bij de gemeente.

Ook burgemeester Jan van Zanen hoopt op verandering. “In de stad wonen zonder er ingeschreven te zijn maakt iedere inwoner – dus ook de student – potentieel kwetsbaar, omdat er geen zicht is op situaties van bijvoorbeeld armoede, verwaarlozing, uitbuiting, overbewoning en het wonen in onveilige panden”, zo schrijft Van Zanen aan de gemeenteraad.

De burgemeester kondigt diverse maatregelen aan. Zo wordt het met onder meer verschillende studieverenigingen het gesprek aangegaan. Voor de start van het nieuwe collegejaar begint een campagne die studenten over de streep moet trekken. Doel is om zo’n 500 tot 600 studenten te motiveren om zich alsnog in te schrijven bij de gemeente. Dat levert ongeveer een half miljoen euro op.

 

Bron: De Telegraaf

Gerelateerd nieuws

Universiteit Utrecht wil investeren in Kunstmatige Intelligentie

Lees dit bericht

Studenten in protest tegen het leenstelsel: “Niet mijn schuld!”

Lees dit bericht

Politie Amstelveen wéér in opspraak: ‘Dit is studenten pesten’

Lees dit bericht