Studenten in protest tegen het leenstelsel: “Niet mijn schuld!”

 04/12/2019

Veel studenten zitten opgescheept met een enorme studieschuld. Vandaag hebben een groot aantal van deze studenten zich verzameld op Utrecht Centraal om in opstand te komen tegen het huidige leenstelsel. Zo hopen ze dat het leenstelsel wordt afgeschaft en dat er een compensatie komt voor de studenten die onder het leenstelsel vallen.

Niet mijn schuld | Kamerverhuur Utrecht

Tijdens de actie konden voorbijgangers genieten van een taart met de tekst “Gefeliciteerd met je schuld” er op. Daarnaast was er livemuziek van een studentenband en werden er handtekeningen verzameld van studenten en voorbijgangers.

Studieschuld van 20.000 euro

In het huidige stelsel moeten alle studenten het geleende geld terug betalen. Voor sommige studenten gaat het om bedragen van boven de 20.000 euro. Zelfs als de overheid besluit om het leenstelsel weer af te schaffen zullen deze studenten hun schuld moeten terugbetalen aangezien de nieuwe regeling alleen voor toekomstige studenten zou gelden. Hierop hebben de studenten een ludieke oplossing bedacht. Ze gaan allemaal massaal Tikkies sturen naar de premier Mark Rutte.

De actie: Niet mijn schuld

Met deze actie worden drie dingen geëist door de studenten: herinvoering van de basisbeurs, compensatie voor studenten met het leenstelsel en de middelen voor de basisbeurs mogen niet uit de onderwijsbegroting komen. De campagne is gestart in samenwerking met de LVSB en de FNV. De FNV vind het niet kunnen dat studenten die al moeilijker aan een vaste baan komen, minder krijgen dan hun ouders en niet uit huis kunnen, ook nog eens een grote studieschuld krijgen. Ook Marcel van Hooijdonk deelt deze mening. Voor het FNV is dit slechts de eerste stap. Het geeft publiciteit maar het duurt nog even tot de volgende verkiezingen voordat er écht wat aan gedaan kan worden.

 

Het volledige artikel is hier te lezen.

 

 

Bron: RTV Utrecht

Gerelateerd nieuws

Goud voor Utrechtse student op kampioenschap Skills Heroes

Lees dit bericht

Universiteit Utrecht wil investeren in Kunstmatige Intelligentie

Lees dit bericht

Skypen met eenzame doven en slechthorenden: Utrechtse studenten doen het

Lees dit bericht